Jelikož se již pomalu blíží jaro, věnujeme tradičně na naší škole tento čas výukovým programům a projektovým dnům, které podporují zdravý životní styl i zdravý způsob stravování.
Jedná se o program „Zdravé vaření", dále program „Veselé zoubky", doprovodný program projektu „Ovoce do škol" – ochutnávkový koš a program „Zdravá pětka".
Celý tento blok jsme zahájili ve čtvrtek 17. března, a to přípravou zdravé svačiny – vajíčkové pomazánky. Před samotnou přípravou si děti připomněly zásady hygieny při vaření a pečlivě si umyly ruce. Potom přišla na řadu příprava jednotlivých surovin – loupání a krájení natvrdo uvařených vajíček, jarní cibulky a dále zeleniny na ozdobu – červené i žluté papriky a salátové okurky. Vajíčka děti smíchaly s částí jarní cibulky, pomazánkovým máslem, trochou majonézy a plnotučné hořčice, osolily a opepřily. Každý žák si potom sám na svém talířku namazal chlebíčkovou večku pomazánkou a dozdobil dle chuti krájenými paprikami, salátovou okurkou či jarní cibulkou. Pak si již všichni popřáli „dobrou chuť" a pochutnávali si na připravené svačince.
Důkazem toho, že se povedla, byly jen prázdné talíře a sytá bříška. Děti si tak vyzkoušely, že připravit si zdravou svačinku není až tak obtížné. Pokud si ji i sami připraví, o to více také chutná.
Mgr. Karel Král, ředitel školy