Ve čtvrtek 2. února 2017 proběhl na naší škole projektový den „Zdravé vaření". Tento projektový den byl jedním z dalších projektů, podporujících zdravý životní styl dětí.

Hodina proběhla dopoledne jako předprázdninové zpestření. Cílem hodiny byla příprava dýňové polévky. Pro tento recept jsme se rozhodli přesto, že zeleninové polévky a zelenina obecně nejsou v dnešní době dětmi zrovna oblíbené. Před samotnou přípravou si žáci připomněli zásady hygieny při vaření a pečlivě si umyli ruce. Potom přišla na řadu příprava jednotlivých surovin – dýně, mrkev brambory, olej, cibule, česnek, vývar, sůl, pepř a smetana na dochucení. Žáci nakrájely brambory, mrkev a cibulku. Na oleji jsme orestovali cibulku, přidali nakrájenou mrkev, dýni a brambory. Vše jsme zalili zeleninovým vývarem u přivedli k varu. Mezitím si žáci připravili v pečicí troubě krutony z rohlíků. Na závěr jsme polévku rozmixovali tyčovým mixérem, dochutili solí, pepřem a smetanou. Pak si již všichni popřáli „dobrou chuť" a pochutnávali si na připravené svačince.

Důkazem toho, že se povedla, byly jen prázdné talíře a sytá bříška. Děti si tak vyzkoušely, že připravit si dobrou a zdravou polévku není až tak obtížné. Pokud si ji i sami připraví, o to více také chutná.

Mgr. Karel Král, ředitel ZŠ a MŠ Lodhéřov